B. Braun Avitum Hungary Zrt.
 

Hírek

Itt megtalálja a B. Braun Avitum dialízishálózatával valamint a vesebetegséggel kapcsolatos információkat.

2015-01-07

Fabók József (1934-2014)

Fabók József, a magyar és a nemzetközi egészségügy egyik meghatározó szereplője, életének 80. évében, 2014. december 30-án távozott közülünk.

Az egyik utolsó megjelent beszélgetésben így fogalmazott: „Amíg az Istentől erőt, egészséget kapok, azzal a beteg embertársaimnak szeretnék a hasznára lenni, hisz az egészségemet én is úgy kaptam, és nem tudom, hogy azt mikor kell visszaadnom.” Ezt a hitvallást tükrözi és igazolja vissza szakmai pályafutása.

Fabók József 1934. augusztus 4-én született. Tanulmányai elvégzése után 1960-65-ig az OMKER műszaki szakértője, 1966-68-ig az OMKER osztályvezetője. Az irányításához tartozó terület felelt a hazai egészségügyi ellátórendszer orvos-technológiai eszközökkel történő ellátásáért.

1968-1981 között a Medicor hazai és nemzetközi fővállalkozói főosztályvezetője volt. Magyarországi fővállalkozói tevékenysége során 26 kórház és 15 rendelőintézet orvos-technológiai tervezését és kivitelezését irányította, amelyek közül különösen szívesen emlékezett vissza a dél-pesti, a kecskeméti, a kiskunhalasi és az ajkai létesítmények megvalósítására.

1981-1989 között a Medicor nemzetközi fővállalkozói tevékenységét irányította, amelynek keretén belül 17 nagyszabású nemzetközi projektet vezényelt le. Ezek közül is kiemelkedő projektnek tartotta Nigériában 30 kórház létesítését, Peruban 700 kórházi ágy és 110 vidéki egészségügyi állomás felszerelését és Görögországban 165 kórház orvos-technológiai felszerelését.

1989-1990 között a Rolitron Rt. kereskedelmi igazgatójaként a cég számítástechnikai és orvostechnikai üzletágát irányította.

1990-től 2006-ig a B. Braun Avitum Hungary Zrt. igazgatójaként dolgozott. Felismerve, hogy Magyarországon évente több ezer ember nem jut hozzá az életmentő, életben tartó dialíziskezeléshez, és hogy Magyarországon az 1 millió lakosra jutó kezelt betegek száma kevesebb mint 20%-a volt a fejlettebb országok hasonló mutatójának, megkezdte egy nephrologiai hálózat kiépítését. A 18 központból álló Avitum Hálózat és az úttörő munkájának köszönhető országos fejlődés eredményeként mára Magyarországon minden rászoruló hozzájut a szükséges kezeléshez. Az általa létrehozott hazai központok tapasztalatait felhasználva kezdte meg a B. Braun-cégcsoport egy nemzetközi művesehálózat kiépítését, amelyben ma 26 országban 21 000 krónikus beteget látnak el.

2006-2014 között a B. Braun Avitum Hungary Zrt. igazgatói főtanácsadójaként állandó résztvevője volt a cég vezetői értekezleteinek, tudásával, tapasztalatával támogatta a cég további fejlődését.

Fabók József nevéhez 8 szabadalmaztatott találmány kapcsolódik, így a világ számos országában forgalmazott új műszaki megoldással készített kézi gyógyszerporlasztó vagy a Fabók-féle olajtüzelésű autokláv.

Pályafutása során számos hazai és nemzetközi elismerésben részesült, amelyek közül különösen büszke volt az alábbiakra:

Jelentősebb konstrukciókért „Kiváló Újító” Arany Fokozat (két esetben)
– Adományozó: Egészségügyi Miniszter és az Országos Találmányi Hivatal elnöke
– Adományozó: KGM Miniszter és az Országos Találmányi Hivatal elnöke
1967
1968
„Kiváló Feltaláló” Arany Fokozat – Adományozó: Egészségügyi Miniszter és
az Országos Találmányi Hivatal elnöke
1969
Vietnami Kormánykitüntetés – Adományozó: Pham van Dong Miniszterelnök 1971
„Egészségügy Kiváló Dolgozója” az ajkai kórház kivitelezéséért – Adományozó: Egészségügyi Miniszter 1972
„A város fejlesztése érdekében végzett kiemelkedő munkáért” kitüntető
oklevél és emlékplakett a kiskunhalasi kórház tervezéséért és kivitelezéséért -
 Adományozó: Kiskunhalas Város Tanácsa
1974
„Kiváló munkáért” kitüntetés a 800 ágyas Dél-Pesti Kórház orvostechnikai
tervezéséért és annak kivitelezéséért – Adományozó: Minisztertanács
1980
„Kistarcsai Dialízisközpont építési munkálataiért” oklevél és emlékérem -
Adományozó: Pest Megye Közgyűlése
2002
„Semmelweis Emlékérem” – Adományozó: Kiskunhalasi Kórház igazgatói testülete 2004
 „Nívó-Díj” A kórházért végzett kimagasló tevékenységért ­– Adományozó:
Petz Aladár Megyei Oktató Kórház Igazgató Testülete – Győr
 2005
„Egészség területén kitartó és eredményes munkáért” oklevél és emlékplakett -
Adományozó: Somogy Megye Közgyűlése – Kaposvár 
 2006
 „Ádám Edit díj” adományozó: Vesebetegek Egyesületének Országos Szövetségének Elnöksége  2010

Fabók József sokáig az asztalán őrzött egy Albert Schweitzer idézetet: „A világból leginkább olyan emberek hiányoznak, akik mások hiányaival törődnek.”

Szakmai pályafutása hűen tükrözi, hogy élete egybeforrott a beteg emberek gyógyításával, megsegítésével. Munkatársait nagy szeretettel és figyelemmel irányította, a szakmai tudás átadásán túl nagy hangsúlyt fektetetett az erkölcsi tanításra, hogy az a szellemiség, amit képviselt, az utódokra is átszálljon.

Hitvallása volt, hogy a lelki tisztaság, az ember- és munkaszeretet az, ami bizalommal párosítva visz előre.

A B. Braun Avitum Hálózat Fabók Józsefet saját halottjának tekinti - emlékét és szellemiségét megőrizzük.

Búcsúztatása és hamvainak elhelyezése a Szent Gellért Plébánia Szent Sír urnatemetőjében lesz (1115 Budapest, Bartók Béla út 149.) 20115. január 23-án pénteken 16 órakkor.