B. Braun Avitum Hungary Zrt.
 
Kezdőlap > Érdekességek > Vese Világnapja

Vese Világnapja

Minden év márciusának második csütörtökén tartják a Vese Világnapját. Ezt az alkalmat megragadva mi is felhívjuk a figyelmet a vesék szerepére, egészségük megőrzésére, a vesebetegség szűrésére, a dialíziskezelés szerepére és a transzplantáció lehetőségére

Nemzetközi Nephrologiai Társaság (International Society of Nephrology (ISN)) és a Vesealapítványok Nemzetközi Szövetsége (International Federation of Kidney Foundations (IFKF)) kezdeményezésére minden év márciusának második csütörtökén tartják a Vese Világnapját. A Vese Világnapra 2016-ban tizenegyedik alkalommal kerül megrendezésre. Az idei világnap kiemelt témája a gyermekkori vesebetegség.


Napjainkban a világ népességének 10%-át érinti a vesebetegség valamilyen szintje, de sokan nem is tudnak róla mert a tünetek csak a vesék nagy mértékű károsodásánál jelentkeznek, addig közel tünetmentes.  A vesék kulcsfontosságú szerepet töltenek be a szervezetünk működésében és károsodása komoly, végzetes következményekkel is járhat.   A vesebetegség előfordulása napjainkban egyre gyakoribb, a betegek száma évente körülbelül 6-7 százalékkal növekszik.


A vesebetegség kialakulásának hátterében leggyakrabban olyan népbetegségek találhatók, mint a magas vérnyomás, illetve a cukorbetegség, vagy a kettő kombinációja. Előrehaladott vesekárosodás esetében a vesék vértisztító képessége nagymértékben csökken vagy teljesen megszűnik és ezáltal a szervezetben felhalmozódnak a káros anyagok. A krónikus vesebetegség legtöbb esetben nagyon sokáig nem okoz semmilyen tünetet, s amikor észreveszik, gyakran már késő. Ez esetben nem marad más megoldás, csak a beteg élete végéig tartó dialíziskezelés, vagy a transzplantáció.


Hazánkban a magas vérnyomással élők száma meghaladja a kétmilliót, a cukorbetegek száma pedig egymillió körül jár, népegészségügyi szempontból is óriási szerep hárul a megelőzésre. A vesebetegség kockázatát az alábbi 8  alapszabály betartásával csökkenthetjük: 

  1. Mozogjon sokat és tartsa fitten magát!
  2. Ellenőrizze rendszeresen vércukorszintjét!
  3. Ellenőrizze vérnyomását!
  4. Étkezzen egészségesen és vigyázzon a testsúlyára!
  5. Fogyasszon elegendő vizet!
  6. Ne dohányozzon!
  7. Ne használjon rendszeresen vény nélküli gyógyszereket!
  8. Ellenőriztesse vesefunkcióját háziorvosával, ha az alábbiak közül egy vagy több igaz Önre: cukorbeteg, magas a vérnyomása, túlsúlyos vagy valamelyik családtagja vesebeteg!


 Mindemellett fontos a rendszeres szűrés is, amely még időben lehetővé teszi a vesebetegség felismerését, gyógyszeres kezelését. Napjainkban a fejlett orvostudománynak köszönhetően a korai időszakban számos korszerű terápia áll rendelkezésre, azonban ebben nagy felelősség hárul a háziorvosokra, akik a rendszeres szűrővizsgálatok alakalmával időben ki tudják szűrni a veseelégtelenséget.