B. Braun Avitum Hungary Zrt.
 
Kezdőlap > Szolgáltatások > A vesebetegség

A vesebetegség

  • Az egészséges vese funkciói:

  • A vesék a hasüregben a hátsó hasfalhoz rögzített, bab alakú páros szervek. Mindkettő körülbelül ökölnyi nagyságú. A sérülésektől védve az alsó bordák alatt, az ágyéki gerinc két oldalán találhatóak. A vesék létfontosságú szerepet játszanak az anyagcsere során keletkező salakanyagok kiválasztásában, és a testből való kiürítésében, továbbá a testnedvek összetételének szabályozásában, és számos hormon termelésében. Elválasztó funkciójuk tehát kettős: egyrészt kiválasztanak a külvilág felé (folyadékot és salakanyagokat, sókat a húgyvezetékeken keresztül), másrészt az általuk termelt hormonokat kiválasztják a vérbe (a beteg „belvilága” felé).
  • A krónikus vesebetegség tünetei:

  • Vesebetegségről beszélünk, ha a vesék eredeti feladataikat nem képesek kielégítően ellátni. Ha az állapot tartósan, nem gyógyíthatóan áll fenn, krónikus vesebetegségről van szó. A krónikus vesebetegség hosszabb-rövidebb idő alatt krónikus veseelégtelenséghez vezet, ami alatt általában a vese szűrőteljesítményének fokozatos csökkenését, elvesztését értjük. Krónikus vesebetegség számos ok miatt keletkezhet, közülük kiemelkedő gyakoriságú a cukorbetegség és a magasvérnyomás-betegség, valamint a kettő társulása. További krónikus vesebetegség-okok még a különböző krónikus vesegyulladások (gennyes és nem-gennyes formák), a különböző érkárosodások okozta vesekrosodás, valamint a fájdalomcsillapítók kontrollálatlan szedése okozta vesekárosodás. A krónikus veseelégtelenséget okozhatja egy hirtelen bekövetkezett, de vissza nem fordítható heveny veseelégtelenségi állapot, esemény is.
    Előrehaladott vesekárosodás, a szűrőteljesítmény nagyfokú beszűkülése esetén a termelt vizeletben ürítendő anyagok mennyisége nagyon lecsökken, ezáltal felhalmozódnak a szervezetben, vérszintjük megemelkedik. Az állapotot gyakran fáradékonyság, étvágytalanság, émelygés és bőrviszketés tünetei kísérik, ezt nevezzük urémiának (jelentése: húgyvérűség). Az urémia kezelés nélkül súlyos következményekhez, végső soron halálhoz vezet. A krónikus veseelégtelenség nagyon alattomos kórállapot. A beteg évekig panaszmentes maradhat, sokszor véletlenül egyéb okból készült vizsgálat kapcsán derül ki a betegség. Ugyanakkor sajnos gyakran előfordul az, hogy a betegnél már súlyos állapotot okozva akkor derül ki, amikor már azonnal veseptló kezelés alkalmazására van szükség.