B. Braun Avitum Hungary Zrt.
 
Kezdőlap > Szolgáltatások > Kezeléstípusok

Kezeléstípusok

A B. Braun Avitum nemzetközi dialízishálózat Magyarországon 18 műveseállomást működtet, melyek a legkorszerűbb berendezésekkel és eljárásokkal fogadják a rászoruló betegeket.

Hemodialízis

A leggyakrabban alkalmazott eljárás a hemodialízis ("művese"-kezelés). Ennek során egy pumparendszer segítségével, speciális szűrőn (dializátor) áramoltatják át a beteg vérét, mely a felhalmozódott salakanyagokat kiszűri, és az a dializátor másik oldalán a mosófolyadékkal eltávolításra kerül.

  • A hemodialízis a diffúzió, ozmózis és ultrafiltráció fizikokémiai folyamatait alkalmazza a kezelés során
  • Hemofiltráció: - speciális felépítésű és pórusnagyságú membrán, valamint magas transzmembrán nyomás alkalmazásával jelentős mennyiségű szűrlet képződik, és ez a nagyobb molekulasúlyú anyagok eltávolítására is alkalmas
  • Hemodiafiltráció: a hemodialízis és hemofiltráció egyidejű kombinációját jelenti
Peritoneális (hasi) dialízis

Másik lehetőség a peritonealis (hasi) dialízis: ekkor a beteg hashártyája játssza a szürőfelület szerepét és a hasüregbe töltött, majd lebocsátott folyadék a mosófolyadékot. Ennek naponta többször történő beengedése, majd leeresztése során történik a kezelés.

  • A hasi dialízis leggyakrabban alkalmazott formája a folyamatos ambulans perironealis dialízis (CAPD) - mely eljárást betanítás után a beteg önállóan maga is végezheti. Mint neve is mutatja, a nap 24 órájában, a hét minden napján folyamatos méregtelenítést tesz lehetővé
  • Automata peritonealis dialízis (APD). A hasűri kezelés azon típusa melynél az adagolást, oldatcserét beállított automata végzi a nap egy bizonyos időszakában. Ezen kezelési mód csak meghatározott esetekben célszerű.